Kulinaria
+23
imagin
Anabele
Marginesowa
Kasia
brulion
maolina
xLaura
weciak
lalitaaa
Gigi
vajper.
jeannette
Żuri
Kora
Vivien
jeanne
andzia
Magda
Lise
Citizen Erased
Gosiek
Ola
Ewa
27 posters
Strona 2 z 4
Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Kulinaria
Ja szpinak uwielbiam Tak samo jak szparagi, owoce morza, sushi i wszystko co z ciastem francuskim i serem kozim Chociaż muszę przyznać, że oprócz mojej przyjaciółki, to mało kto ma podobny do mnie gust kulinarny
jeanne- Blair & Chair
- Liczba postów : 1452
Re: Kulinaria
Ja kiedyś jadłam obrzydliwe ugotowane szparagi, które wyglądały jak robale, więc od tamtej pory mam wstręt.
Ale ser kozi i ciasto francuskie jak najbardziej do mnie przemawiają
Ale ser kozi i ciasto francuskie jak najbardziej do mnie przemawiają
Vivien- Blairena & Caskett
- Liczba postów : 1601
Re: Kulinaria
Mnie coś ostatnio zaciągnęło do kuchni, do pieczenia babeczek :d
Muszę znaleźć przepis na babeczki lub muffinki cytrynowe, ma ktoś?
Muszę znaleźć przepis na babeczki lub muffinki cytrynowe, ma ktoś?
Re: Kulinaria
Nie piekę muffinek, bo akurat mam od tego ludzi
Ola- Blairena & Free Will
- Liczba postów : 2853
Re: Kulinaria
Ja znalazłam fajne przepisy na desery jak ktoś chce podaję:
[You must be registered and logged in to see this link.]
ostatni wygląda najbardziej smakowicie :d
[You must be registered and logged in to see this link.]
ostatni wygląda najbardziej smakowicie :d
Re: Kulinaria
jestem ciekawa, robila ktoras z was makaroniki? juz dwa razy probowalam i jakos mi nie wychodza.
[You must be registered and logged in to see this image.]
[You must be registered and logged in to see this image.]
Gość- Gość
Re: Kulinaria
chociazby ten [You must be registered and logged in to see this link.]
probowalam przerozne przepisy, nawet tlumaczylam sobie z francuskiego, jednak albo wychodza spalone, albo zbyt sie ciagna.
probowalam przerozne przepisy, nawet tlumaczylam sobie z francuskiego, jednak albo wychodza spalone, albo zbyt sie ciagna.
Gość- Gość
Re: Kulinaria
Dziewczyny ! Jak ja mam chrapkę na coś takiego już od dawna Ale jakoś nigdy nie mogłam znaleźć nic sensownego na ten temat. Postaram się w weekend namówić mamę do pomocy przy tym i dam znać czy coś nam wyszło No i mam pytanie (trochę głupie może ) czy można je gdzieś kupić gdzie naprawdę będę pewna,że są dobre i smaczne?
Ewa- Chair & Ness
- Liczba postów : 3212
Re: Kulinaria
Nie jadłam nigdy i nie robiłam. A ten przepis jest zupełnie nie dla mnie, bo nienawidzę migdałów Ale jakieś inne bym spróbowała chętnie
Ola- Blairena & Free Will
- Liczba postów : 2853
Re: Kulinaria
Mascarpone... no to muszę spróbować. Uwielbiam mascarpone. I dołączam się do pytania GossipGirl, gdzie takie można kupić?
Re: Kulinaria
Kiedyś robiłam mascarpone To było pyszne xD Był to praktycznie przepis z opakowania serka, delikatnie zmieniony, ale było świetne
Ola- Blairena & Free Will
- Liczba postów : 2853
Re: Kulinaria
w Polsce? nie wiem, nigdzie nie widzialam, moze zle patrzylam.GossipGirl napisał:Dziewczyny ! Jak ja mam chrapkę na coś takiego już od dawna Ale jakoś nigdy nie mogłam znaleźć nic sensownego na ten temat. Postaram się w weekend namówić mamę do pomocy przy tym i dam znać czy coś nam wyszło No i mam pytanie (trochę głupie może ) czy można je gdzieś kupić gdzie naprawdę będę pewna,że są dobre i smaczne?
we francji? laduree [You must be registered and logged in to see this link.] samo patrzenie na strone jest przyjemnym doswiadczeniem.
zanim zaczniesz namawiac, jeszcze przeczytaj to [You must be registered and logged in to see this link.]. calkiem sensowne rady.
co do migdalow, wlasnie na tym opiera sie chyba kazdy (jak nie wszyskie) przepis na makaroniki.
edit: poszperalam. zgodnie z wypowiedziami, powinny byc w kazdej "lepszej cukierni" w Krakowie, np. u Cichowskich na Starowislnej. W Warszawie - w cukierniach Batida, St Honore na Krakowskim Przedmieściu, Cafe Vincent.
Gość- Gość
Re: Kulinaria
aha, czyli migdały będą wszędzie. szkoda, bo po prostu nie zjadłabym tego
Ola- Blairena & Free Will
- Liczba postów : 2853
Re: Kulinaria
GossipGirl, i jak ? Udało Ci się?
Ja też kiedyś próbowałam zrobić makaroniki, ale nie wyszły - były twarde jak kamień...
Ja też kiedyś próbowałam zrobić makaroniki, ale nie wyszły - były twarde jak kamień...
jeannette- Chair & Dan
- Liczba postów : 78
Re: Kulinaria
Dzięki za tą stronkę Na pewno przyda się przy zachęcaniu do pomocy mojej mamy
Ja za migdałami nie przepadam ale jeżeli są zmielone to mi wsio ryba Byle nie w całości
O "lepszej cukierni"? Trzymajcie kciuki żeby najlepsze białostockie cukiernie je miały
Do Jeannette:Będę robić w weekend dopiero jak namówię mamę i ona będzie miała wolne
Ja za migdałami nie przepadam ale jeżeli są zmielone to mi wsio ryba Byle nie w całości
O "lepszej cukierni"? Trzymajcie kciuki żeby najlepsze białostockie cukiernie je miały
Do Jeannette:Będę robić w weekend dopiero jak namówię mamę i ona będzie miała wolne
Ewa- Chair & Ness
- Liczba postów : 3212
Re: Kulinaria
ta "lepsza cukiernia", to cytat z jakiejs strony.
troche dzisiaj poszukalam i chyba wybiore sie jutro kupic makaroniki.
przygotowalam tez slony karmel, ktory bedzie nadzieniem, jak jutro czy pojutrze zrobie ciasteczka. mam nadzieje, ze wyjda, a jak nie, to bede miala chociaz ten karmel na pocieszenie
troche dzisiaj poszukalam i chyba wybiore sie jutro kupic makaroniki.
przygotowalam tez slony karmel, ktory bedzie nadzieniem, jak jutro czy pojutrze zrobie ciasteczka. mam nadzieje, ze wyjda, a jak nie, to bede miala chociaz ten karmel na pocieszenie
Gość- Gość
Re: Kulinaria
Tak,tak rozumiem Ale jakoś nie jestem fanką cukierni więc za bardzo nie wiem,które to będą te lepsze ale obstawiam,że tych co jest dużo
O to dasz nam znać jak wyszło
Ja to ostatnio z czymś na wzór karmelu ciastem się zajadam
O to dasz nam znać jak wyszło
Ja to ostatnio z czymś na wzór karmelu ciastem się zajadam
Ewa- Chair & Ness
- Liczba postów : 3212
Re: Kulinaria
wreszcie zrobilam makaroniki, w ramach pocieszenia po srednio udanym poczatku sezonu...
nie bylo to czasochlonne, ale tez nie wyszlo do konca tak, jak powinno (chociaz lepiej, niz poprzednio). nie obylo sie bez bledow, ale nastepnym razem bede wiedziala, jak je naprawic.
polecam, wcale nie smakuja migdalami i naprawde przyjemnie sie je robi.
nie bylo to czasochlonne, ale tez nie wyszlo do konca tak, jak powinno (chociaz lepiej, niz poprzednio). nie obylo sie bez bledow, ale nastepnym razem bede wiedziala, jak je naprawic.
polecam, wcale nie smakuja migdalami i naprawde przyjemnie sie je robi.
Gość- Gość
Re: Kulinaria
Dawno to nie zaglądałam, a widzę, że zaczęłyście temat moich ukochanych macarons Jeśli będziecie mieć okazję spróbować oryginalnych, to całym sercem polecam Pierre Herme'a - jaśminowe i różane to po prostu mistrzostwo świata! Laduree może się przy nich schować
W Warszawie tak jak pisała Ennavay macarons można dostać w Batidzie, Vincencie i Saint Honore. Są również w Lukullusie. Mnie najbardziej smakują te z Saint Honore - waniliowe i pistacjowe są chyba najlepsze, ale jednak daleko im do francuskiego pierwowzoru..
Sama nigdy nie próbowałam ich robić, a kiedyś nawet natknęłam się na wskazówki samego Pierra Herme Może kiedyś spróbuję, chociaż pewnie żeby wyszły takie jakie być powinny, czyli mokre w środku, a kruche na zewnątrz, trzeba się troszkę namęczyć
W Warszawie tak jak pisała Ennavay macarons można dostać w Batidzie, Vincencie i Saint Honore. Są również w Lukullusie. Mnie najbardziej smakują te z Saint Honore - waniliowe i pistacjowe są chyba najlepsze, ale jednak daleko im do francuskiego pierwowzoru..
Sama nigdy nie próbowałam ich robić, a kiedyś nawet natknęłam się na wskazówki samego Pierra Herme Może kiedyś spróbuję, chociaż pewnie żeby wyszły takie jakie być powinny, czyli mokre w środku, a kruche na zewnątrz, trzeba się troszkę namęczyć
jeanne- Blair & Chair
- Liczba postów : 1452
Re: Kulinaria
Ogólnie macarons do najtańszych nie należą
W PL za jedno ciasteczko zapłacimy 2-5 zł. Wyjątkiem jest Lukullus, gdzie sprzedawane są na takich tackach i wtedy opakowanie kosztuje bodajże 25 zł. Dla porównania u Pierra Herme jeden macaron kosztuje 4,5 e (i odpowiednio np. 7 - 18 e ) Ja będę nieobiektywna, bo dla mnie są to jedne z najlepszych słodyczy warte każdej złotówki/euro i na dodatek na tyle słodkie, że nikt nie zje ich chyba więcej niż 2 na raz więc naprawdę nie trzeba się na nie nigdzie zapożyczać
W PL za jedno ciasteczko zapłacimy 2-5 zł. Wyjątkiem jest Lukullus, gdzie sprzedawane są na takich tackach i wtedy opakowanie kosztuje bodajże 25 zł. Dla porównania u Pierra Herme jeden macaron kosztuje 4,5 e (i odpowiednio np. 7 - 18 e ) Ja będę nieobiektywna, bo dla mnie są to jedne z najlepszych słodyczy warte każdej złotówki/euro i na dodatek na tyle słodkie, że nikt nie zje ich chyba więcej niż 2 na raz więc naprawdę nie trzeba się na nie nigdzie zapożyczać
jeanne- Blair & Chair
- Liczba postów : 1452
Re: Kulinaria
akurat z tym, zeby wyszly mokre w srodku, a kruche na zewnatrz nie mialam klopotu, raczej dosc malo mi "urosly" i niektore podczas pieczenia pekly.
Gość- Gość
Re: Kulinaria
Mam do Was takie pytanie Maci może jakiś smaczny i dobry przepis na sałatkę z tuńczykiem ?
Bo ja swój gdzieś zapodziałam i jako wielka fanka tuńczyka cierpię i poszukuje czegoś nowego do wypróbowania.Może ktoś ma jakiś godny polecenia ? Była bym bardzo wdzięczna
Bo ja swój gdzieś zapodziałam i jako wielka fanka tuńczyka cierpię i poszukuje czegoś nowego do wypróbowania.Może ktoś ma jakiś godny polecenia ? Była bym bardzo wdzięczna
Ewa- Chair & Ness
- Liczba postów : 3212
Re: Kulinaria
GossipGirl napisał:Mam do Was takie pytanie Maci może jakiś smaczny i dobry przepis na sałatkę z tuńczykiem ?
Bo ja swój gdzieś zapodziałam i jako wielka fanka tuńczyka cierpię i poszukuje czegoś nowego do wypróbowania.Może ktoś ma jakiś godny polecenia ? Była bym bardzo wdzięczna
Ja mimo iż tuńczyka uwielbiam, to muszę się przyznać, że mam problem, żeby go samodzielnie w domu w jakiś w miarę urozmaicony sposób przyrządzić ale akurat sałatka mi z niego całkiem niezła wychodzi
Moja ulubiona to nic innego jak kukurydza, tuńczyk, ser żółty i w zależności od smaku ananas lub ogórek kiszony Dodaję trochę majonezu, przypraw i voila Jest bardzo sycąca, smaczna, robi się w 5 min i gdyby tylko nie kukurydza, ser i majonez, to mogłabym ją jeść codziennie bez wyrzutów sumienia
jeanne- Blair & Chair
- Liczba postów : 1452
Strona 2 z 4 • 1, 2, 3, 4
Strona 2 z 4
Permissions in this forum:
Nie możesz odpowiadać w tematach
|
|