Książki
+54
klaudia5xo
efi
meggheart
freakybanana
makda
Maxxxim
paula91
natsen
AsiaSSS
imagin
juka13
Marginesowa
MarleneFan
holly10
Ania
magdzialeenka
desertrose
frejabeha
April
CallMeLady
shiva89
brulion
Joanna
maolina
turtle
amant
BoToCoDlaMnie
Monika
vajper.
Freya
xAaliyahxx
Żuri
coconutP
kaasiaa
M&M's
nonameface
lookx
Vinova
possibility
Vivien
jeannette
Lewandowska
andzia
DairDreamer
elenex89
Ola
Kilmeny
Magda
fusiatko44
MotherChucker
Lise
Kasia
Karolina
Gigi
58 posters
Strona 6 z 9
Strona 6 z 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Re: Książki
buhahahaha Kejt i Karlina, rozwalacie mnie Ciekawe komu ja będę
Gigi ładnie, ładnie mogłabyś coś ze Stefankiem zrobić jak będziesz mieć trochę czasu ;*
Gigi ładnie, ładnie mogłabyś coś ze Stefankiem zrobić jak będziesz mieć trochę czasu ;*
Go??- Gość
Marlina napisał:buhahahaha Kejt i Karlina, rozwalacie mnie Ciekawe komu ja będę
Peecie oczywiście, jak każdy normalny zdrowy człowiek. Zresztą Kasia też przerzuci się na Peetę jak tylko przeczyta książkę i przestanie ich powierzchownie oceniać na podstawie wyglądu Josha i Liama...
Karolina- Carter & Czas Honoru
- Liczba postów : 4308
Karolina napisał:Marlina napisał:buhahahaha Kejt i Karlina, rozwalacie mnie Ciekawe komu ja będę
Peecie oczywiście, jak każdy normalny zdrowy człowiek. Zresztą Kasia też przerzuci się na Peetę jak tylko przeczyta książkę i przestanie ich powierzchownie oceniać na podstawie wyglądu Josha i Liama...
Ja się przeniosłam na team Peeta pod koniec 3 części książki
Śmiecimy Gigi trochę.
Lewandowska- Bart & OTH
- Liczba postów : 2994
Beauty napisał:Karolina napisał:Marlina napisał:buhahahaha Kejt i Karlina, rozwalacie mnie Ciekawe komu ja będę
Śmiecimy Gigi trochę.
Jak przyjdzie to nas przeniesie najwyżej.
I tak się dziwię, że tak późno. Ja jestem w nim zakochana po uszy już od pierwszych stron:)
- Spoiler:
- A teraz, jak jestem przy fragmencie kiedy zgłasza się do Igrzysk tylko po to, żeby chronić Katniss to serce mi pęka.
Karolina napisał:Marlina napisał:buhahahaha Kejt i Karlina, rozwalacie mnie Ciekawe komu ja będę
Liam jako członek rodziny Hemsworthów ma przewagę E tam z Pitą było pod publiczkę i tyle :<
Żuri napisał:Karolina napisał:Marlina napisał:buhahahaha Kejt i Karlina, rozwalacie mnie Ciekawe komu ja będę
Liam jako członek rodziny Hemsworthów ma przewagę E tam z Pitą było pod publiczkę i tyle :<
No właśnie wiem, że pod publiczkę ze strony Katniss, dlatego jej nie lubię i dlatego nie jestem Team Peeniss (Kasia:*) tylko Team Peeta
Ktoś nas koniecznie musi później przenieść.
Karolina napisał:Beauty napisał:Karolina napisał:Marlina napisał:buhahahaha Kejt i Karlina, rozwalacie mnie Ciekawe komu ja będę
Śmiecimy Gigi trochę.
Jak przyjdzie to nas przeniesie najwyżej.
I tak się dziwię, że tak późno. Ja jestem w nim zakochana po uszy już od pierwszych stron:)
- Spoiler:
A teraz, jak jestem przy fragmencie kiedy zgłasza się do Igrzysk tylko po to, żeby chronić Katniss to serce mi pęka.
Karo, ja kocham ich obu, ale z Peety często była taka ciapa. Miał swoje momenty jednak, m.in. to, co napisałaś w spojlerze. Na samym początku nie mogłam się zdecydować, potem byłam bardzo team Gale, mimo, że Peetę również kochałam, a na zakończenie przeniosłam się na Peetę, a raczej kibicowałam mu i Katniss, bo tak to byłam i team Peeta i team Gale. Ale chciałabym wszystko zapomnieć i móc przeczytać trylogię od początku nie znając żadnych spojlerów. Jest cudowna
Gigi, jak coś to przenieś, sorki:*
Lewandowska- Bart & OTH
Hie hie! Ja w tym tygodniu chyba zacznę, od początku, więc wszystko przede mną
Gigi:*
Gigi:*
Go??- Gość
gff
lol całuski całuski a ja muszę męczyć się z przenoszeniem xDD
edit: o nie mogę. nie mam uprawnień do tego xDD Żuri?? :*
edit: o nie mogę. nie mam uprawnień do tego xDD Żuri?? :*
Gigi- Gossip Dan & Girls
- Liczba postów : 6440
Karolina napisał:Muszę w końcu dorwać ten film, bo właśnie skończyłam czytać ostatnią część i jestem trochę w depresji;(
Co myślisz o zakończeniu?
Lewandowska- Bart & OTH
Beauty napisał:Karolina napisał:Muszę w końcu dorwać ten film, bo właśnie skończyłam czytać ostatnią część i jestem trochę w depresji;(
Co myślisz o zakończeniu?
Myślę, że było cholernie dobre i cholernie smutne:( Tzn. w epilogu nie poruszono mnóstwa kwestii, które mnie interesują (kto rządzi, co z Kapitolem, co z Gale'm, co z Haymitchem, co ZE WSZYSTKIMI) ale to jeszcze przełknę. Mówiąc o zakończeniu mam raczej na myśli to, co wydarzyło się przed epilogiem:
- Spoiler:
- cała walka w Kapitolu, śmierć Prim, odrętwienie Katniss... Wg mnie to chyba najlepsze zakończenie po względem walorów literackich. Ale z drugiej strony naprawdę cierpiałam czytając to wszystko. Gdyby było cukierkowo (a przez to mało wiarygodnie) chyba łatwiej przyszłoby mi przełknięcie tego wszystkiego, a tak to... nawet nie jestem w stanie cieszyć się z tego, że Peeta w końcu skończył z Katniss. Cały czas odnoszę wrażenie, że wszystkie te postaci (z Katniss i Peetą na czele) zostali tak totalni zniszczeni i przeorani tym cierpieniem, że nawet pomimo tej łąki i dzieci na końcu i tak już nigdy nie będą szczęśliwi. Ja chyba jednak wolę banalne 'i żyli długo i szczęśliwie'.
No i nie mogę się pogodzić z tym, że Collins uśmierciła Prim i mojego ukochanego Finnicka:( Już Cinny nie mogłam odżałować a tu jeszcze tych dwoje...
Oczywiście miłość do Peety mnie rozpiera
W końcu i ja przeczytałam Igrzyska, dopiero pierwszą cześć (2 pozostałych nie ma na razie w bibliotece;/ ) ale i tak mogę stwierdzić, że Peeta jest cudowny Za to główna bohaterka mocno mnie irytuję Niektóre fragmenty naprawdę wzruszające, ale szczerze powiem, myślałam, że bardziej wstrząśnie mną ta książka, a tak się nie stało. Ale może dlatego, że ostatnio dużo czytałam o obozach koncentracyjnych, więc Igrzyska przy tym to bajka na dobranoc
Czytając koniec miałam ochotę cisnąć książką o podłogę, tak się zdenerwowałam Jestem ciekawa kolejnych części.
Czytając koniec miałam ochotę cisnąć książką o podłogę, tak się zdenerwowałam Jestem ciekawa kolejnych części.
Go??- Gość
Mimo, że pierwsza część jest moją ulubioną to i tak zdecydowanie najbardziej wstrząsnęła mną ostatnia. Długo nie mogłam się zabrać za skomentowanie tego.
- Spoiler:
- To zniszczenie psychiczne Katniss jakie jest zaprezentowane na koniec trylogii jest bardzo przytłaczające. Ostatnie rozdziały od śmierci Prim są bardzo smutne i ciężkie. Naprawdę, rzadko coś mną tak porusza, że odkładam książkę/przerywam oglądanie, bo nie jestem tego w stanie znieść psychicznie (a czytałam wiele powieści z tematyki holocaustu). Podobała mi się jej argumentacja wyboru Peety, rozumiem dlaczego Gale był dla niej skreślony. Brakowało mi jedynie opisu, co się dzieje w Kapitolu i jak wygląda ich nowa rzeczywistość, co z matką Katniss.
Są również dwie rzeczy, których nie mogę wybaczyć Collins - śmierć Cinny (naprawdę, wierzyłam przez całą drugą część, że jednak przeżył) oraz głos Katniss za nowymi Głodowymi Igrzyskami.
Vivien- Blairena & Caskett
- Liczba postów : 1601
Vivien napisał:Mimo, że pierwsza część jest moją ulubioną to i tak zdecydowanie najbardziej wstrząsnęła mną ostatnia. Długo nie mogłam się zabrać za skomentowanie tego.
- Spoiler:
To zniszczenie psychiczne Katniss jakie jest zaprezentowane na koniec trylogii jest bardzo przytłaczające. Ostatnie rozdziały od śmierci Prim są bardzo smutne i ciężkie. Naprawdę, rzadko coś mną tak porusza, że odkładam książkę/przerywam oglądanie, bo nie jestem tego w stanie znieść psychicznie (a czytałam wiele powieści z tematyki holocaustu). Podobała mi się jej argumentacja wyboru Peety, rozumiem dlaczego Gale był dla niej skreślony. Brakowało mi jedynie opisu, co się dzieje w Kapitolu i jak wygląda ich nowa rzeczywistość, co z matką Katniss.
Są również dwie rzeczy, których nie mogę wybaczyć Collins - śmierć Cinny (naprawdę, wierzyłam przez całą drugą część, że jednak przeżył) oraz głos Katniss za nowymi Głodowymi Igrzyskami.
- Spoiler:
- Byłam tym totalnie rozczarowana. Już nawet śmierć Cinny, który był jedną z moich najukochańszych postaci, potrafiłam zrozumieć, ale to mnie zszokowało. Po tym wszystkim co widziała i czego sama doświadczyła oddała swój głos za. Tak samo Haymitch.
Lewandowska- Bart & OTH
Jeżeli chodzi o te nowe Igrzyska:
- Spoiler:
- Też mną to strasznie wstrząsnęło, ale potem jak zamordowała Coin pomyślałam, że może wcześniej zagłosowała tak a nie inaczej bo po rozmowie ze Snowem wiedziała już, że i tak zabije Coin, więc do tych kolejnych Igrzysk nie dojdzie, a dzięki oddaniu tego głosu uda jej się uśpić jej czujność. Nie wiem, może nadinterpretuję, ale (o ile się nie mylę, choć z moją pamięcią to bardzo prawdopodobne, że się mylę ) autorka nie dała jasno i wyraźnie do zrozumienia, że decyzja o zabiciu Coin została podjęta przez Katniss już podczas samej egzekucji. A jeżeli została podjęta wcześniej to głosowanie w sprawie Igrzysk nabiera sensu.
ja czytam wlasnie 2 czesc i ledwo sie powstrzymuje, zeby nie czytac spoilerow. jak w serialach mi spoilery nie przeszkadzaja tak juz w filmach czy ksiazkach to bardzo.
Moje wrazenia po pierwszej ksiazce sa mieszane. koncept mi sie podobal, ale czegos zabraklo. Mnie Katnees nie porwala, ale Peteea jest wspanialy. Od razu go polubilam. w drugiej czesci zaczelam powoli przekonywac sie do Katnees. caly ten trojkat miedzy nia, Petee i Gale mnie strasznie irytuje, bo nie mam faworyta i sie czuja taka rozdarta lol
ahhh i jeszcze przez to, ze widzialam trailer do filmu to nie mam przyjemnosci z budowania postaci w mojej glowie. lubie sobie zawsze je najpierw sama wyobrazic, a pozniej ewentualnie porownac z aktorami.
ogolnie ksiazka bez rewelacji, ale ujdzie przy mozgu zmeczonym sesja
Moje wrazenia po pierwszej ksiazce sa mieszane. koncept mi sie podobal, ale czegos zabraklo. Mnie Katnees nie porwala, ale Peteea jest wspanialy. Od razu go polubilam. w drugiej czesci zaczelam powoli przekonywac sie do Katnees. caly ten trojkat miedzy nia, Petee i Gale mnie strasznie irytuje, bo nie mam faworyta i sie czuja taka rozdarta lol
ahhh i jeszcze przez to, ze widzialam trailer do filmu to nie mam przyjemnosci z budowania postaci w mojej glowie. lubie sobie zawsze je najpierw sama wyobrazic, a pozniej ewentualnie porownac z aktorami.
ogolnie ksiazka bez rewelacji, ale ujdzie przy mozgu zmeczonym sesja
CallMeLady- Eden & Revenge
- Liczba postów : 908
frejabeha napisał:CallMeLady napisał:frejabeha napisał:brulion napisał:Imho
ta scena (z sygnatury freji) była beznadziejna, do końca liczyłam na
to, żeOgłaszam, że przestaję głosować. Żadna z tych par nie wzbudza we mnie pozytywnych uczuć xD
- Spoiler:
skończy z Gale'm ;(
Bru, serio Gale?Koniec offtopu
- Spoiler:
On w Kosogłosie był potworny z tym swoim zamiłowaniem do zabijania
wszystkich wokół. Gdyby się dało to z chęcią bym dokonała zmiany i go
zabiła, a przywróciła do życia Finnicka
- Spoiler:
co????? Finnick nie przezyje? ;( nienawidze tego forum
Haha Callmelady dlatego dałam w spoiler! No to imo największa wada Kosogłosa, oprócz tego
- Spoiler:
że za mało w nim Peety
A propos Finnicka, wiecie może, czy już obsadzono jego rolę w filmowej wersji? Baaaardzo jestem ciekawa kto go zagra ale średnio ogarniam newsy dotyczące tego filmu, więc nie mam na ten temat informacji. Widziałam kiedyś gdzieś jakieś straszne, straszne ploty, że Pattinson ma dostać tę rolę. Podejrzewam jednak, że to bardziej pobożne życzenia jego fanek niż realne informacje. Mam przynajmniej taką nadzieję.
- Spoiler:
- A jeśli chodzi o jego śmierć to było to straszne:( Płakałam po nim bardzo.
I jeszcze wracając do Peety i Gale'a: jeszcze to, że ktoś wolał Gale'a od Peety w pierwszej czy drugiej części byłam w stanie zrozumieć. Z wielkim trudem, ale byłam. Ale przedkładać go nad Peetę w Kosogłosie?!
- Spoiler:
- Gale pokazał w ostatniej części swoje prawdziwe, potworne oblicze. Wyszedł na bezmyślnego okrutnika. Peeta wypadł przy nim jak ideał. Serio, nie ogarniam fanów trzeciotomowego Gale'a.
Pattison? hahaha lol nie
nie ujawnili jeszcze kto bedzie gral Finnicka. juz chyba kazdy mlody i przystojny aktor byl laczony z ta rola. szum robia wokol drugiej czesci i tyle.
ja dopiero czytam 3 czesc, ale jakos mi nie idzie. pierwsze 2 mi nawet weszly, ale zachwycona nie bylam. warto czytac 3 czesc do konca, znajac spoilery?
nie ujawnili jeszcze kto bedzie gral Finnicka. juz chyba kazdy mlody i przystojny aktor byl laczony z ta rola. szum robia wokol drugiej czesci i tyle.
ja dopiero czytam 3 czesc, ale jakos mi nie idzie. pierwsze 2 mi nawet weszly, ale zachwycona nie bylam. warto czytac 3 czesc do konca, znajac spoilery?
Warto. Jasne, że warto. Nie ukrywam, iż jestem zdziwiona, że nie jesteś zachwycona
Co do Finnicka. Już któryś raz natknęłam się na Garretta Hedlunda jako propozycję Finnicka.
[You must be registered and logged in to see this image.]
Wg mnie mógłby go zagrać, nawet mi pasuje;)
Kto tu czytał Millennium? Chętnie bym porozmawiała, bo uwielbiam to, majsterszyk. Nie czytałam jeszcze 3 tomu, słyszałam, że dużo gorszy od dwóch poprzednich, to prawda?
Aktualnie staram się przedrzeć przez 4 tom Zmierzchu. Jest ciężko, hehe.
Co do Finnicka. Już któryś raz natknęłam się na Garretta Hedlunda jako propozycję Finnicka.
Kto tu czytał Millennium? Chętnie bym porozmawiała, bo uwielbiam to, majsterszyk. Nie czytałam jeszcze 3 tomu, słyszałam, że dużo gorszy od dwóch poprzednich, to prawda?
Lewandowska- Bart & OTH
Przeglądam właśnie ontd i trafiłam na to, a że mniej więcej na temat to wkleję ;D
[You must be registered and logged in to see this link.]
[You must be registered and logged in to see this link.]
April- Elijah & ParksRec
- Liczba postów : 2747
Lewandowska napisał:Warto. Jasne, że warto. Nie ukrywam, iż jestem zdziwiona, że nie jesteś zachwycona
chyba za duzo oczekwialam od tej ksiazki po tym jak moja kolezanka reklamowala ja jakby to byla najlepsza ksiazka od lat, a taka napewno nie jest. zreszta jakos nie darze wielka sympatia Kat i to mi przeszkadza w czytaniu. jedyny moment w ktorym w jakis sposob stala mi sie blizsza to w scenach przyjazni z Rue, w calej reszcie zachowuje sie jak jakis komputer bez uczuc, tylko kalkuluje.
kolejny powod dla ktorego ta ksiazka mnie nie pochlonela to fakt, ze widzialam wczesniej trailer do filmu i nie moglam sie pozbyc twarzy aktorow jak ja czytalam. o 1/3 mniej przyjemnosci gdy nie mozesz sobie 'tworzyc' postaci i pozniej ewentualnie porownywac z filmem ;/ z druga czescia juz lepiej. ogolnie to napewno nie jest to zla ksiazka, dobra na relax, np. miedzy egzaminami, jak glowa jest zmeczona czytaniem textbookow i miliona nudnych artykulow naukowych ksiazka napewno nie meczy, przynajmniej pierwsze dwie czesci.
Juz Milleniun, ktore tez moze i przereklamowane, naprawde mnie wciagnelo. Faktycznie pierwsza czesc jest najlepsza i kolejne jej nie dorownuja, ale i tak warto przeczytac, bo jest nienajgorzej.
Rozumiem Cię, jeśli chodzi o Katniss. Ja jej zachowanie jednak zrozumiałam. Ciężkie życie miała dziewczyna. Zawiodła mnie bardzo w pewnym momencie w 3 części, ale skoro nie czytałaś to nie spojleruję
Trailer filmu mnie właśnie zachęcił do czytania, więc też nie miałam własnych wyobrażeń.
Millennium jest genialne, szczególnie 1 tom jest niesamowity. Uwielbiam Lisabeth! 2 tom mi niestety popsuł film, od razu znałam końcówkę;/ Z niecierpliwością czekam na ekranizację Dziewczyny, która igrała z ogniem Finchera;)
Trailer filmu mnie właśnie zachęcił do czytania, więc też nie miałam własnych wyobrażeń.
Millennium jest genialne, szczególnie 1 tom jest niesamowity. Uwielbiam Lisabeth! 2 tom mi niestety popsuł film, od razu znałam końcówkę;/ Z niecierpliwością czekam na ekranizację Dziewczyny, która igrała z ogniem Finchera;)
Lewandowska- Bart & OTH
Co do Finnicka to teraz nagle jest info, że został wybrany Sam Claflin. Jeżeli to prawda to nie jest źle moim zdaniem, ale nie ma potwierdzenia na razie.
Podoba mi się jak dobrali Wiress, no i jestem trochę pod wrażeniem, że zaangażowali Hoffmana jako Plutarcha więc źle nie jest.
Katniss nie przemawiała do mnie od samego początku. Collins zrobiła z niej robota bez uczuć, po za tymi w stosunku do Prim i Rue.
Millennium to świetna książka. Czytałam ją jakieś 2 lata temu na wakacjach i byłam zachwycona. Nie powiedziałabym, ze 3 tom jest duużo gorszy, mi się podobał, ale to subiektywna opinia Po za tym bardzo lubię skandynawską ekranizację z Noomi Rapace, bo za tą Finchera wziąć się jakoś nie mogę hehe
Co do innych pozycji to bardzo lubię: Zabić Drozda, Buszujący w zbożu(jestem wdzięczna polonistce w gimnazjum, że mnie namówiła do jej przeczytania), Sto lat Samotności, Imię róży, Działa Nawarony, The Beautiful and Damned (choć wokół Fitzgeralda zawsze było za dużo szumu) Great Expectations Dickensa, 1984 Orwella, New Brand World Huxleya, niektóre książki Murakamiego, kryminały Christie . Ogólnie lista jest baaardzo długa i baaardzo zróżnicowana
Podoba mi się jak dobrali Wiress, no i jestem trochę pod wrażeniem, że zaangażowali Hoffmana jako Plutarcha więc źle nie jest.
Katniss nie przemawiała do mnie od samego początku. Collins zrobiła z niej robota bez uczuć, po za tymi w stosunku do Prim i Rue.
- Spoiler:
- Po za tym jej zachowanie w Kosogłosie to porażka. Gdyby nie chęć dowiedzenia się co z Peetą, to przestałabym czytać. W ogóle moim zdaniem Kosogłos jest bardzo słaby. Cała ta idea istnienia Trzynastki jest dla mnie strasznie podważalna i naciągana. Do tego Collins nie odpowiedziała na dużą ilość pytań, na które czytelnik powinien dostać odpowiedź. Jedyne co dobre w tej książce to parę postaci jak Finnick, Johanna, Peeta czy Prim. Po za tym zawiodła mnie potwornie końcowa akcja na Kapitolu, zabicie Finnicka i Prim, głos Katniss za Głodowymi Igrzyskami (choć nie wiem czy to nie było zamierzone skoro wiedziała, że zabije Coin), niewyjaśnienie bardziej przeszłości Snowa, jego motywów, brak ukazania codzienności na Kapitolu. Z samego zakończenia też się nie potrafiłam cieszyć mimo tego, że skończyło się Katniss+Peeta. Ogólnie wydaje mi się, że Collins nie udźwignęła idei na której oparła 1 tom i to wszystko ją przerosło. Koncepcja fajna, gorzej z realizacją .
Millennium to świetna książka. Czytałam ją jakieś 2 lata temu na wakacjach i byłam zachwycona. Nie powiedziałabym, ze 3 tom jest duużo gorszy, mi się podobał, ale to subiektywna opinia Po za tym bardzo lubię skandynawską ekranizację z Noomi Rapace, bo za tą Finchera wziąć się jakoś nie mogę hehe
Co do innych pozycji to bardzo lubię: Zabić Drozda, Buszujący w zbożu(jestem wdzięczna polonistce w gimnazjum, że mnie namówiła do jej przeczytania), Sto lat Samotności, Imię róży, Działa Nawarony, The Beautiful and Damned (choć wokół Fitzgeralda zawsze było za dużo szumu) Great Expectations Dickensa, 1984 Orwella, New Brand World Huxleya, niektóre książki Murakamiego, kryminały Christie . Ogólnie lista jest baaardzo długa i baaardzo zróżnicowana
Ostatnio zmieniony przez frejabeha dnia Sro Lip 18, 2012 6:51 pm, w całości zmieniany 1 raz
frejabeha- Dan & Derick
- Liczba postów : 791
Strona 6 z 9 • 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
Strona 6 z 9
Pozwolenia na tym forum: