5x12 Father and the Bride
+34
Freya
Lise
TheBlairBitchProject
sund1ay
Karolina
Karo
tuppence
Lewandowska
dzastulaa_
s
turtle
hearther
April
Joanna
Karolina287
Kasia
CallMeLady
karolla
Gigi
xAaliyahxx
Żuri
Layla
frejabeha
fusiatko44
gaspar
antiba
lily333
iwwuuska
mmoneya
Ella
Ania
brulion
Ewa
Magda
38 posters
Strona 4 z 4
Strona 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
Jak oceniasz odcinek?
Re: 5x12 Father and the Bride
dislike napisał:Właśnie, dlaczego scenarzyści z pozytywnej postaci zrobili największą męczennicę, wręcz zakochanego Wertera?
Nie rozumiem tego zamysłu.
Co do przysięgi, nie widziałabym niczego dziwnego w odmowie. W końcu jako przyjaciel nie powinien oszukiwać przyjaciółki. Chyba naczytałam się za dużo Bukowskiego i chcę takiej wersji Dana
Miłość Dana do Blair, to w tej chwili miłość nieodwzajemniona i moim zdaniem tak, to widzi Dan. Myśli, że nie ma szans ani z Louisem, ani z Chuckiem. Przyznał to już kilkakrotnie, a słowa w 5x10 do Sereny o tym, że Blair potrzebowała jego pomocy, a nie wyznania, bardzo dobrze o tym świadczą.
Tutaj sytuacja Dana i Blair odnośnie "miłości ich życia" jest bardzo podobna. Kiedy Dan myśli, że nie ma najmniejszych szans u Blair, Blair myśli, że nie ma najmniejszych szans z Sereną i książka Dana to czysta fikcja. Moim zdaniem wszystko zmierza w tym kierunku. Czy scenarzyści nas zaskoczą? Zobaczymy.
Co do przysięgi. Dan jest pisarzem, a Louis uważa najwyraźniej, że Dan dobrze zna Blair i może mu pomóc. Przysięgi napisane przez profesjonalnych pisarzy, to teraz codzienność. Poza tym akurat w tym wypadku na pewno pisarz nie miał problemów z doborem słów i przekazem
I co do całego wątku Dana. Moim zdaniem jest prowadzony najlepiej ze wszystkich w tym sezonie. Przy Blair nie traci głowy, jest dla niej oparciem, a zarazem próbuje jej powiedzieć, że wcale nie musi być z Louisem, mimo paktu. Mamy też mały wątek z Sereną, który nabiera tempa. Troszkę chyba też pokazują Dana, jako osobę kompletnie różną od Chucka, no i mamy małe oko w stronę fanów, jeżeli chodzi o dynamikę księcia Louisa i "nędzarza" z Brooklynu, Dana.
Dochodzi do tego jeszcze motyw drugiej książki, który na razie ciężko mi skomentować, ale
- Spoiler:
- z tego co wiemy, ma ona odegrać znaczącą rolę w drugiej części sezonu.
Jedno ale. Czy bycie pisarzem upoważnia Dana do pisania przysięgi i tym samym oszukania Blair?
Dla mnie chore jest trochę ograniczanie świata Dana do postaci z UES, niestety.
andzia- Dair & Derena
- Liczba postów : 285
Ostatnio był taki felieton odnośnie Blair na Popcornerze:D
andzia- Dair & Derena
Someonelikeyou napisał:Dochodzi do tego jeszcze motyw drugiej książki, który na razie ciężko mi skomentować, ale
- Spoiler:
z tego co wiemy, ma ona odegrać znaczącą rolę w drugiej części sezonu.
- Spoiler:
- Taaa, już to widzę Z pierwszą miało być podobnie i gdzie te super extra przełomowe wydarzenia?
Nie chce mi się znowu nawiązywać do Dair, ale powiem krótko, że też nie podoba mi się, że z Dana jest robiony męczennik, taki biedny oj oj, a PO CO te kłamstwa? po co udawanie, że jest dla niego tylko przyjaciółką? po co udawanie związku z Sereną? i najważniejsze: po co ta przysięga? Szczyt absurdu - facet kocha kobietę, która zaraz wychodzi za mąż i zamiast ją od tego odwieźć, powiedzieć prawdę, tym bardziej, że wie, że z Louisem nie będzie tak szczęśliwa jak może mogłaby być z kimś innym (nawet z nim, a kasa i książęcy tytuł to nie wszystko) to on jeszcze pisze przysięgę jej narzeczonemu.
Dokładnie - Werter. Oj nigdy nie lubiłam epoki romantyzmu.
Ania- Chair & Kurt
- Liczba postów : 1184
dislike napisał:Jedno ale. Czy bycie pisarzem upoważnia Dana do pisania przysięgi i tym samym oszukania Blair?
Trudno mi powiedzieć, jaką etyczną postawę wyznaje Dan Ja to widzę raczej tak, że Dan jest po prostu za miękki i za dobry, żeby odmówić. Zawsze prezentowany jest jako ten o dobrym sercu. Nie sądzę, żeby myślał w kategoriach okłamywania Blair, ale raczej pomocy BL.
Co innego zostało Danowi? Jest insiderem teraz. Jedynie wątek z Blair nawiązuje do Brooklynu i myślę, że akurat motyw insider - outsider powróci dość szybko
Ostatnio zmieniony przez Someonelikeyou dnia Sro Lut 01, 2012 3:35 pm, w całości zmieniany 1 raz
Po co więc było wydanie książki Dana, która nic nie zmieniła?
andzia- Dair & Derena
dislike napisał:Po co więc było wydanie książki Dana, która nic nie zmieniła?
Nic nie zmieniła w sensie Danowskim? Bo w życiu jego najbliższych zmieniła sporo.
Jeżeli chodzi o Dana, to książka miała być moim zdaniem wstępem do ukazania jego miłości do Blair. Miłości outsidera, który staje się insiderem (chociaż najpierw pozostaje w cieniu), do dziewczyny, która jest definicją świata UES. Co ciekawe nie kto inny, jak Blair przytoczyła słowa GG wprost do Dana o jego metce insidera. To jest ogromny krok w jego życiu.
Tak, w sensie Dana. No i umówmy się, że Serena zakochana w Danie to też już przeżytek
andzia- Dair & Derena
dislike napisał:Tak, w sensie Dana. No i umówmy się, że Serena zakochana w Danie to też już przeżytek
To odpowiedziałam o Danie
Serena zakochana w Danie, to może i przeżytek, ale cały czas akurat w to przekonanie można dużo łatwiej uwierzyć, niż np. w ciągłe wędrówki Chucka i Blair
Dla mnie obie te pary przeszły już przez wszystko, chyba za dużo sezonów xD
Można gdzieś przeczytać ten wpis Sereny?
andzia- Dair & Derena
dislike napisał:Dla mnie obie te pary przeszły już przez wszystko, chyba za dużo sezonów xD
Jest w temacie o Serenie
A ja się, jak głupia zastanawiam, dlaczego tam taki ruch. Niedługo w GG wszyscy będą pisarzami.
andzia- Dair & Derena
Hah, już widzę Chucka jako autora książki 'Jak zostać sławnym i bogatym dupkiem'
Moim zdaniem wątek Dan-Werter to pozostałość po książce. Z tym, że w książce Dan był Werterem z powodu miłości do Sereny, nie Blair ale akurat ten "stan" mi się podoba u niego, to jest postać, u której takie emocje nie wyglądają sztucznie (patrz Chuck) i pasują do jej charakteru.
Moim zdaniem wątek Dan-Werter to pozostałość po książce. Z tym, że w książce Dan był Werterem z powodu miłości do Sereny, nie Blair ale akurat ten "stan" mi się podoba u niego, to jest postać, u której takie emocje nie wyglądają sztucznie (patrz Chuck) i pasują do jej charakteru.
brulion- Derena & Wrencer
- Liczba postów : 2653
Nie wiem jak bycie męczennikiem może pasować do czyjegokolwiek charakteru. Dan to wg mnie akurat zupełnie nie typ Wertera. On idealnie wpasowuje się w rolę faceta, jakim był przy Serenie: wrażliwego chłopaka zakochanego w dziewczynie, której nie może zdobyć, a jednak mu się to udaje. I są razem, wbrew wszelkiej logice i kolosalnym różnicom charakteru, bardzo bardzo szczęśliwi. Wg mnie historia Dereny była wyjątkowo dobrze pisana, przynajmniej do pewnego momentu. I wcale nie obraziłabym się, gdyby została, choć w minimalnym stopniu, powtórzona przy Dair. Nawet jeśli miałoby to być wtórne. Wolę to niż oglądanie Dana poświęcającego swoje szczęście dla dziewczyny, która staje się powoli wrakiem człowieka.
Karolina- Carter & Czas Honoru
- Liczba postów : 4308
Dla Dereny oglądałam cały pierwszy sezon, lubiłam ten wątek, potem przyszli Lili i Rufus i się zepsuło:<
andzia- Dair & Derena
Luis chyba widzi ze Dan czuje cos do Blair, i ze D. nie jest obojetny Blair, i dlatego to wlasnie jego poprosil o napisanie przysiegi.. chamsko troche no ale L pokazuje ze nei jest takim miernota jakiego go wszycy uwazaja.. ale moglby chociaz jakos inaczej Danowi podziekowac?? serio ksiazka?? a bylo kiedykowiek wspominane ze Dan chcialby ta wlasnie ksiazke?? gdyby chcial sam by ja zdobyl wkoncu Rufus jest mezem Lily a Lily do biednych nie nalezy ;p
Joanna- Blair & Naley
- Liczba postów : 1955
ps. śmiech Rufusa ;D:D:D
czego to dotyczylo, co takiego S napisala to nie wiem ale smiac mi sie chce jak slysze Rufusa ;D
czego to dotyczylo, co takiego S napisala to nie wiem ale smiac mi sie chce jak slysze Rufusa ;D
Joanna- Blair & Naley
niestety oglądając ten odcinek poczułam znudzenie... nie wiem czy tym co widziałam czy już niestety po prostu całą plotkarą...
zielonygroszek83- Blair & Chair
- Liczba postów : 24
mi się nie nudziło, może przez fakt długiej przerwy bez GG.
cool question: na CW Plotkara leci o 2 polskiego czasu?
M.- Liczba postów : 53
M. napisał:mi się nie nudziło, może przez fakt długiej przerwy bez GG.
Tak o 2 Ale pamiętaj żeby wybrać EAST bo na west jest kilka godzin później (5 rano)
Ewa- Chair & Ness
- Liczba postów : 3212
podziwiam was jesli specjalnie czekacie do 2 lub budzicie sie kolo 5 rano zeby obejrzec ;p chociaz sama nie wiem czy bym tez tak nie robila gdybym miala swoj wlasny komputer ;p badz lamptopa
Joanna- Blair & Naley
Strona 4 z 4 • 1, 2, 3, 4
Strona 4 z 4
Pozwolenia na tym forum: